Blog

Co je inflace? A jak nás ovlivňuje?

Co je inflace? A jak nás ovlivňuje?

Dnes se hodně a skoro všude mluví o inflaci. Že ceny rostou, vše se zdražuje a podobně. Ale co to ta inflace vlastně je? A jak reálně ovlivňuje náš život?

Vezměme si do ruky bankovku o hodnotě 2000 Kč. Ještě v roce 2016 jsme si za ni mohli v restauraci dopřát 30 obědů, protože standardní cena denního „meníčka“ byla cca 65 Kč. Nebo jsme si tam z práce odskočili jen dvacetkrát, tj. každý pracovní den v měsíci, a za zbytek peněz vzali drahou polovičku na dobrou večeři a do kina.

Dnes už polední menu stojí minimálně 120 korun, takže stejná bankovka už vyjde pouze na 16 obědů. A tím pádem by nám nezbylo nejen na večeři a kino s partnerem či partnerkou, ale 4 pracovní dny bychom byli o hladu a bez oběda.

Ono toto zase tak horké není, protože nám v práci většinou během té doby také přidali, ale co to dělá s penězi v bance, na stavebním spoření či termínovaném vkladu?

Tam je to číslo stále stejné: 100 000 je stále 100 000 i po 10 letech. Ale těch „obědů“ je méně a méně a méně.

Ten, kdo se zajímá, ale ví že se s tím dá bojovat. Ten, kdo se chce zajímat a nemá informace – my je máme a rádi poskytneme. Chcete se dozvědět, jak efektivně zabránit tomu, aby vaše těžce vydělané úspory ztrácely každým dnem na hodnotě? Kontaktujte mě.

Kontaktní formulář

Chcete poradit, jak co nejvýhodněji naložit se svými financemi? Hledáte nové bydlení či skvělou práci?

Nebo vás zajímá něco jiného? Napište mi. Brzy se vám ozvu.

Stisknutím tlačítka ODESLAT FORMULÁŘ potvrzujete, že jste se seznámili s naším Prohlášením o ochraně osobních údajů a souborech cookie.
Monitorovaná linka pro investiční služby
731 537 674
Provoz linky: po–pá 9.00–16.30

Sídlo

Poděbradovo nám. 1588/2a
796 01 Prostějov